Ugrás a fő tartalomra

Tess Sharpe: A lányok, aki vagyok (részlet)

Tess Sharpe: A lányok, aki vagyok (részlet)
 

9:19 (7 perce túsz)

Vitatkoznak. Piros és Szürke Sapka. Piros pánikol, mert az őr a hátán fekszik, és összevérzi a szőnyeget. Hála istennek, csak a karján érte a lövés. Rendben lesz. Legalábbis egyelőre. De valakinek szorítókötést kellene tenni a sebre, és ezek rá sem néznek.

– Mondtam, hogy nem jó ötlet. Azt mondtad, senki sem fog megsérülni. Fogjuk Fraynt, levisszük az alagsorba, hogy nyissa ki a…

– Csend! – morrantja Szürke Sapka, és gyors pillantást vet ránk.

A fejemet nem emelem fel, de minden szóra figyelek.

Biztos, hogy a széfekről beszélnek. Azok vannak az alagsorban. Titkok aranybányája. Az emberek előszeretettel rejtenek el ott olyasmiket, amikről nem akarják, hogy bárki más tudjon. De ha a bankigazgató az egyetlen, akinek hozzáférése van az alagsorhoz, ahol a széfeket őrzik…

Hát ezért van rá szükségük. És ha nem jön be?

Bumm, annyi a nagy tervnek!

Nem csoda, hogy annyira pánikolnak, hogy még a puska is elsült a kezükben. Lehet, hogy meghallotta valaki a lövést, bár ezen az egykor élettel teli üzletsoron már csak a bank van. De ha senki sem hallotta meg… az üzenetem már odaért Leehez. Bármelyik pillanatban megjelenhet, és az O’Malley Magánnyomozó Iroda lecsap ezekre a fickókra.

Valószínűleg a seriff embereit is hozza. Nem különösebben képzettek, de fegyverük van.

A több fegyver nem mindig jó. Legtöbbször a sok fegyver csak ront a helyzeten. A zsaruk mindig rontanak a helyzeten. De ezt a kockázatot be kellett vállalnom, hogy Lee megtudja, valami baj van.

– Zárd be az ajtókat, és figyeld a parkolót! – adja ki az utasítást Szürke Sapka. Piros Sapka siet engedelmeskedni, mintha hálás lenne, hogy csinálhat valamit.

Ő lesz itt a gyenge láncszem. A céltábla, ha szükségem lesz egyre. A gondolataim úgy kacsáznak, mint lapos kövek a tó nyugodt vizén, miközben megpróbálok valami tervet összehozni.

– Te! – ugat egyet Szürke Sapka. Wes megmerevedik.

A mellkasa az arcomat nyomja, érzem, hogy az izmai összerándulnak, Szürke Sapka hozzá beszél. – Te erős vagy!

Húzd el az ablak elől!

Wes lepillant rám, egyetlen másodpercre, mielőtt feláll, és az arckifejezése azt mondja, nem kell félnem.

Amitől persze azonnal kisebbfajta ideg-összeroppanást kapok. Mit akar tenni? Kövesse az utasítást, de ennyi. Szürke Sapka fegyvere és figyelme Wesre irányul, miközben az elindul a biztonsági őr felé, és ettől borsózni kezd a hátam. A kezem megrándul Iris tenyerében, ő megszorítja, bátorítani próbál, de teljesen feleslegesen.

Wes lehajol, tétovázik, mert nem tudja, hogyan foghatná meg az őrt úgy, hogy ne okozzon fájdalmat neki. Egyetlen mozdulattal megemeli. Wes magas és erős, ami néha az előnyére szolgál, de itt és most ő jelenti a legnagyobb veszélyt a bankban ezekre a pasasokra, és a fogam az alsó ajkamba mélyed, amikor Szürke Sapka felé fordul.

– Hova vigyem?

– Oda. – A férfi a fegyverrel a kis ügyfélváró felé mutat, ahol a kislány még mindig az asztal alatt rejtőzködik.

Görcsbe rándul a gyomrom, mert Wes tétovázik. Szürke Sapka olyan gyorsan emeli rá a fegyverét, hogy Iris halkan felnyög.

– Nem voltam világos? – kérdezi Szürke Sapka, és tessék.

Haragos a hangja. Már számítottam erre. Lélegzetvisszafojtva vártam.

Dühös férfi fegyverrel a kezében – páratlan élmény.

Korán megtanultam.

 

Fordította: Neset Adrienn

 

Az olyan lányok, mint én, felkészülnek a viharra

Rebecca. Samantha. Haley. Katie. Ashley. Ezek Nora O'Malley álnevei, amelyeket anyja aggat rá, amikor épp megzsarol és kifoszt egy bűnözőt. Mrs. O'Malley megtanít minden piszkos trükköt a lányának. Amikor azonban elveit feladva beleszeret egy célpontba, Nora megszökik tőle.
Öt évvel később Norának, immár ,,rendes lányként", úgy tűnik, mégis le kell porolnia a tudományát, mert egyszerre három gondja is akad:

Az exe rajtakapta Norát a legjobb barátnőjével. Bár ők mindhárman jóban vannak, a srác nem tudott arról, hogy a volt csaja meg a mostani szeretik egymást.

A trió egy bankban találkozik, hogy betegyék a pénzt, amit adományokból gyűjtöttek. Kész rémálom az egész, ráadásul még élesebb kanyart vehetnek a dolgok, mert...

...két pasas éppen ki akarja rabolni a bankot. Norát túszul ejtik, de fogalmuk sincs, kivel húztak ujjat...

Tess Sharpe az Egyesült Államokban él. A lányok, aki vagyok című regényéből Millie Bobby Brown főszereplésével a Netflix készít filmet. 


Tess Sharpe: A lányok, aki vagyok, Fordította Neset Adrienn, Athenaeum Kiadó, 2021

https://athenaeum.hu

 

 

 

 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sally Rooney: Hová lettél, szép világ

Sally Rooney: Hová lettél, szép világ Kevesen mondhatják el magukról, hogy mindössze harmincévesen világszerte ismert írók, de Sally Rooney egyike ezeknek a szerencséseknek. A Baráti beszélgetések és a Normális emberek című bestsellerek szerzője szeptemberben jelentkezik új regényével, a Hová lettél, szép világ gal, amely ezúttal is a milleniálok szerelmi életével, társadalmi- és egzisztenciális problémáival foglalkozik. Sally Rooney szó szerint berobbant az irodalmi életbe, nevét Donna Tartt és Zadie Smith mellett emlegették, de megkapta a Snapchat generáció Salingere címet is, ami amiatt is ironikus, hogy Sally Rooney konzekvensen elzárkózik a közösségi média használatától. Őt nem fogjuk megtalálni Instagramon, hogy belessünk a dolgozószobájába, a Twitterről is törölte magát néhány éve, ahogyan a TikTok pár perces videóiban sem fogjuk viszontlátni. Pedig igény lenne rá. Világhírt meghozó könyve, a Normális emberek szó szerint Instagram sztárrá lett, hála a külföldi bookstagrammerekn

Marie Aubert: Felnőtt emberek (részlet)

Marie Aubert: Felnőtt emberek (részlet) Két héttel ezelőtt Göteborgban jártam, egyedül mentem, vonattal utaztam, szállodában aludtam, és reggel átsétáltam a néhány utcatömbnyire fekvő termékenységi klinikára. Úgy nézett ki, mint bármelyik kórház, csak szebb volt, és világosabb, nagy cserepekben jukkapálmák sorakoztak, a falakon pedig anyákat és csecsemőket, madarakat és tojásokat ábrázoló, megnyugtatónak szánt képek lógtak. Az orvost Ljungstedtnek hívták, a rendelője az utca túloldalán álló edzőteremre nézett, láttam a súlyokat emelgető és futópadokon gyalogló embereket. Az orvos svédül ejtette ki a nevemet, nem Idának, Eidának hangzott, az i hang valahonnan a torka mélyéről jött, közben a billentyűzetet pötyögtette, és rám se pillantott. Gyorsan elmagyarázta az eljárást, a menstruációs ciklus mely pontján kell elkezdeni a hormonkezelést, hogyan szívják le a petesejteket, ma csak a nőgyógyászati vizsgálatot végzi el, mondta, és vért vesznek a további vizsgálatokhoz. – Manapság roppa

Ingmar Bergman: Munkanapló I. (1955–1974) (részlet)

Ingmar Bergman: Munkanapló I. (1955 – 1974) (részlet) 1971 Ingmar Bergman megnősül (ötödször és utoljára), feleségül veszi Ingrid von Rosent. Amikor nem Fårö szigetén élnek, egy stockholmi lakásban laknak egy új házban a Karlaplanon. A Drámai Színházban megrendezi Lars Forssell Show című darabját. A munkanaplóban továbbra is a Suttogások, sikolyok a téma. Március 24. Átolvastam, amit eddig írtam a Suttogások ról. Bizonyos kérdéseket azóta világosabban látok, de az alapelképzelésem nagyjából változatlan maradt az utolsó bejegyzésem óta. A témát mindenesetre éppolyan vonzónak érzem, mint azelőtt. Azt hiszem, eddig a következőket sikerült összerakni: Idős anya, ágyban fekvő beteg, halálán van, rákos, bűzlik, fél, élni akar, hol jobban, hol rosszabbul érzi magát, nagy, elhízott test, reszket az élettől és a félelemtől, de nagy erő van benne. Március 28. Visszatértem Fårőre néhány, Ingriddel töltött tartalmas nap után. Különösen tegnap kerültünk egymáshoz nag