Ugrás a fő tartalomra

James Powell: 2084 (részlet)

James Powell: 2084 Az eltűnt jég nyomában Képzelt riport a klímaváltozásról (részlet)

 

Rotterdam eleste


Nekünk, hollandoknak van egy mondásunk: „Isten teremtette a világot, de Hollandiát a hollandok teremtették.” Területünk nagy része lejjebb fekszik a tenger szintjénél, városainkat csak úgy építhettük fel, ha előbb gátakkal, töltésekkel, polderekkel kiszorítottuk a tengert. Élre törtünk aztán a művészetben, a kereskedelemben, a tengerhajózásban. Mindig is törekedtünk arra, hogy jó világpolgárok legyünk. Annak rendje-módja szerint levittük a szén-dioxidkibocsátásunkat, de ez semmit sem számított. Az bezzeg nagyon is, amit a grote vervuilers, a nagy szennyezők, Amerika, Kína és India műveltek. 2000-ben Hollandia a világ szén-dioxid-kibocsátásának mindössze fél százalékáért volt felelős. Ezt a kibocsátást is megfeleztük, de a világ egészének mércéjével ez een druppel op een gloiende plaat – annyi, mint egy csepp víz az izzó platninak.

Mi, hollandok évszázadokon át dacoltunk a természettel és az Északi-tengerrel. Ha mi visszavonulót fújunk, azt vegye észre a világ többi része. Tudniillik megtettük. A holland kormány székhelyéről, Maastrichtból beszélek önnel, Hollandia legrégibb városából. 2052 óta ez a fővárosunk, nem a múltja és történelmi jelentősége miatt, hanem mert 49 méterrel a tenger szintje fölött a legmagasabban fekvő városunk, tehát ezt fogja utolsónak elborítani a víz.
Már a régi nevünk, Németalföld is sugallta, hogy ha emelkedik a tengerszint, mi itt az alacsonyan fekvő régióinkban bajba kerülünk. Úgy is lett. Hollandia nagy része nem üti meg a szintet, nevezetesen az Északi-tenger szintjét. Századunk elejére területünk több mint kétharmada volt a tengerszint alatt, lakosságunk kétharmada élt itt. Előbb a szélmalmainkkal vettük fel a harcot a tengerrel, aztán elektromos szivattyúkkal és fantasztikus mérnöki alkotásokkal, mint a nagy zsilipkapuk és gátak. Persze tudtuk, hogy veszélyes játékot játszunk, de hittük, hogy a holland elszántság és lelemény meghozza nekünk a győzelmet. Nem láthattuk előre, hogy a világ többi része ellenünk trükközik.

Mint minden más nép, mi is abban a hitben építkeztünk, hogy a hőmérséklet, a folyók, az apálydagály, a tengerszint meg a többi maradnak, amilyenek mindig is voltak. Számításba vettük, hogy lesz százévenkénti áradás meg ötszáz évenkénti áradás, enzovoort. Na regen kommt zonnenschijn, szoktuk mondani – ha ma esik, holnap süt a nap. Vagyis akármilyen cudarul állunk, vissza fog térni a normalitás. De hol van már a régi normalitás?

A tenger emelkedése közepette süllyedt is a holland talaj, sehol sincs ez másképp a deltákban, így lesz eleve magasabb a tengerszint a szárazföldhöz viszonyítva. Történelmi távlatból nézve legsúlyosabb gondunkat a pusztító árvizek okozták, nem meglepő módon. Volt egy nagy áradás 1916-ban, utána rengeteget költöttünk védművekre. 1953 januárjában egy még nagyobb áradás áttört ezeken a védműveken, erről vált hírhedtté a holland történelemben. A magas tavaszi dagály, a 48 kilométeres óránkénti sebességű szél az átlagos tengerszintet csaknem hat méterrel meghaladó hullámokat vert gátjainknak. Sok közülük beomlott, kétezer ember és harmincezer jószág veszett oda. Hetvenezer embert kellett kitelepítenünk. A spookjeseink, népi regéink egyik jelenetét idézve az utolsó gát átszakadásának egy város polgármestere úgy vette elejét, hogy egy hajót küldött a gát résébe, mintha egy óriás ujja dugaszolná el, ezzel hárommillió embert mentve meg az ártól. Annak az áradásnak a rettenete indított bennünket arra, hogy ötvenéves programot kezdjünk az Északi-tenger elleni védműveink megerősítésére.

A huszadik század végén Rotterdam a legnagyobb forgalmú kikötő volt Európában, a holland gazdaság gerince. Kötelességünk volt Rotterdamot bármi áron megvédeni. Elindítottuk hát a Delta-tervet, ennek része legfenomenálisabb mérnöki teljesítményünk, a Maeslantkering vihargát a Rajna torkolatában, közvetlenül Rotterdam alatt. Hatalmas, ívelt tengerkapuk tíz méter átmérőjű golyóscsapágyakra szerelve. Valaki szerint úgy festett az egész, mintha oldalt döntöttek volna két Eiffel-tornyot.

1990-re töltésekkel, gátakkal lezártuk az Északi-tenger vizének valamennyi lehetséges útját a Rajnadeltába Rotterdamnál, egyet kivéve: a Nieuwe Waterweg nevű hajózási csatornát. Hasonlított az önök Mississippi folyótorkolati csatornájára New Orleansnál, az a kanaal is arra lett kitalálva, hogy a hajók gyorsabb útvonalon érhessék el a dokkokat. De, mint önök is tapasztalhatták, az ilyen csatornák gyorsabb útvonalak a dagály- meg a hurrikánhullámoknak is a szárazföld belsejébe. A Maeslant-kapuk azért épültek, hogy a Nieuwe Waterwegen át a víz ne hatolhasson Rotterdamig. 2007 novemberében volt a tesztüzem, és minden tökéletesen működött. Úgy hittük, az Északi-tengertől nem telhet már olyasmi, amit a létesítményeink ki ne védhetnének, de ez huszadik századi gondolkodásmód, mi pedig olyan huszonegyedik századi problémákkal találtuk szemben magunkat, amilyenekkel az emberiség eddig soha. […]
2052-ben, egy híján száz évvel a 1953-as óriási vihar után egy annál sokkalta nagyobb támasztott – az Északi-tenger megnövekedett szintjét harminc méterrel meghaladó, a megsüppedt szárazföldhöz képest pláne – égig érő hullámokat. Hollandok által addig sose látott méretűek – és az már valami – rontottak a tenger felől a Maeslant-kapuknak és a többi védművünknek. Lezártuk a nagy déli gátat meg a Maeslant-kapukat, és imádkoztunk. Az emelkedő víz helyenként átcsapott a kapuk fölött. A jobb oldali, szárazföld felőli szárny inogni kezdett a tengelyén, majd pedig rengeni. Egyre hevesebben, mígnem a kapu kiszakadt az alapozásból, és a csatornába zuhant. Már semmi sem tartotta fel az Északi-tengert, mint a nyíl száguldott végig a Nieuwe Waterwegen, egyenesen Rotterdam szívébe. Rotterdam órákon belül 5,5 méter mély víz alá került.

Abban a hitben, hogy a Maeslant-kapuk bevehetetlenek, a rotterdami hatóságok nem evakuálták a várost. Mire elrendelték a kiürítést, sok öreg és rokkant, aki nem bírt kivergődni, ottveszett. Az emberek padlásokon rekedtek, a rabok celláikban, sokan mások szeretteik és házi kedvenceik mentése közben lelték halálukat.

Sosem fog már kiderülni, pontosan hányan fúltak vízbe a 2052-es nagy rotterdami áradáskor, mert eltűntek ezreinek nem akadtak nyomára a hatóságok. Becslésünk szerint Rotterdam nyolcszázezres lakosságának egyharmada vált a vihar és következményei áldozatává: a legnagyobb katasztrófa ez Hollandia egész történelmében. […]

Amszterdam és más parti városok is többé-kevésbé sértetlenül vészelték át a 2052-es nagy vihart. De felmérhetetlen, mennyire megroppantotta Rotterdam pusztulása Amszterdam öntudatát, hitét, jövőjét. Rotterdam szembesített bennünket azzal, hogy a holland mérnökök maximális teljesítménye ellenére pusztulhatott el egyik legnagyobb városunk pár óra leforgása alatt. Amszterdam sorsa nem órák, hanem évek alatt pecsételődött meg, de megpecsételődött. Nem egy nagy vihar végzett vele, hanem a nagy bizalmatlanság, hogy meddig maradhat lakható az eljövendő globális felmelegedés, tengervízszintemelkedés, viharok közepette. Talán ez Rotterdam sorsának fő tanulsága: ha nem bíznak többé egy város jövőjében, az éppúgy gyilkolhat, mint akármelyik természeti vagy emberi pusztító erő.

New York védművei a 2042-es viharban mondtak csődöt. A britek megépítették a Temze-gátat, hogy a vizet távol tartsák a Londont övező ártértől. Az 1970-es évek végén tervezték arra, hogy kitartson 2030-ig, de persze a tervezői nem számoltak a globális felmelegedéssel. Át lehetett volna építeni, hogy tovább bírja, csak hát a 2020-as évekre Nagy-Britanniát szinte teljesen lebénította a belső megosztottság, a globális felmelegedést konokul tagadó vezetés alatt semmi sem történt. Az oroszok mobil gátat létesítettek Szentpétervárnál, az önök mérnökhadteste milliárdokat ölt New Orleansnál a tudottan elégtelen védművekbe, más államok is indítottak ilyen projekteket, enzovoort. Egy sincs már meg. Egyszerűen nem lehet olyan magas gátat emelni, hogy megállítsa az évről évre, vég nélkül emelkedő tengert. […]

Hága, Haarlem, Leiden, Delft, Harlingen, Groningen és még sok más kisebb város eltűnt mostanra. […]2020-ban Hollandiában több mint 17,5 millió ember élt 41 500 négyzetkilométernyi területen, 420 személy jutott egy négyzetkilométerre. A legmagasabb érték volt Európában, kicsivel több mint harmada az akkor népsűrűségben világelső Bangladesének. De, mint már mondtam, fele területünk a tenger szintjénél alacsonyabban feküdt, ahonnan távoznunk kellett, csupán ettől megduplázódott a népsűrűség. A bajt tetézte, hogy 2050-re Hollandia lélekszáma elérte a 18 milliót, hogy ma mennyi, arra nézvést teljes a bizonytalanság, tételezzük fel, hogy maradt 18 millió. Ennyi ember él feleakkora területen, mint amennyink 2020-ban volt, tehát ma a népsűrűség úgy 870 fő négyzetkilométerként. Ha pedig még több területet vesz el tőlünk a tenger, hacsak nem nő még tovább a halálozási rátánk, ami nem lenne csoda, azzal együtt jár a fokozódó tömegnyomor. […]

Mit vethetünk mi a latba – egy félig vízbe fúlt ország? 

Fordította: N. Kiss Zsuzsa


Az elmélet valósággá vált
 
2084-et írunk. Idős kutatók, tudósok, szakértők, politikai vezetők és humanitárius követek emlékeznek vissza a globális felmelegedés több évtizeddel korábbi kezdeteire, fordulópontjaira és következményeire. A velük készült fiktív interjúk révén bejárjuk az egész világot, hogy megtudjuk, mi történt az emberiséggel és az élővilággal a 21. században. Áradások, tengerszint-emelkedés, szárazságok és tüzek, politikai szélsőségek és migráció, fajok pusztulása... A könyv szerzője, James Powell bemutatja, milyen sors vár Földünkre és az emberiségre - ha nem teszünk ellene sürgősen.

James Powell geológus, geokémikus, klímakutató, több amerikai felsőoktatási intézmény (Oberlin College, Reed College, Franklin & Marshall College), a Franklin Institute és a Los Angeles-i Természettudományi Múzeum korábbi elnöke. 1987-ben kisbolygót neveztek el róla (9739 Powell).

,,1912-ben a globális felmelegedés puszta elmélet volt csupán. Néhány tudós valós eshetőségnek vélte, de ismereteik hézagossága okán nem kiáltottak veszélyt. Sőt ezek a tudósok érthető módon úgy gondolták, hogy egy melegebb világ az emberiségnek előnyt is jelenthet. Születésem évében, egy kerek évszázaddal később már vitathatatlan volt, hogy a globális felmelegedés valós, az ember műve, és veszélyes az emberiségre. Ám egy kampány, melyet elsősorban az akkori idők óriás olajtársaságai finanszíroztak, a fél világ közvéleményénél és számos politikusánál elérte, hogy szemet hunyjanak a folyamat felett, és a dogmákat és a hazugságokat többre tartsák unokáik jövőjénél."


James Powell: 2084, Fordította N. Kiss Zsuzsa, Athenaeum Kiadó, 2021

 

https://athenaeum.hu/







Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sally Rooney: Hová lettél, szép világ

Sally Rooney: Hová lettél, szép világ Kevesen mondhatják el magukról, hogy mindössze harmincévesen világszerte ismert írók, de Sally Rooney egyike ezeknek a szerencséseknek. A Baráti beszélgetések és a Normális emberek című bestsellerek szerzője szeptemberben jelentkezik új regényével, a Hová lettél, szép világ gal, amely ezúttal is a milleniálok szerelmi életével, társadalmi- és egzisztenciális problémáival foglalkozik. Sally Rooney szó szerint berobbant az irodalmi életbe, nevét Donna Tartt és Zadie Smith mellett emlegették, de megkapta a Snapchat generáció Salingere címet is, ami amiatt is ironikus, hogy Sally Rooney konzekvensen elzárkózik a közösségi média használatától. Őt nem fogjuk megtalálni Instagramon, hogy belessünk a dolgozószobájába, a Twitterről is törölte magát néhány éve, ahogyan a TikTok pár perces videóiban sem fogjuk viszontlátni. Pedig igény lenne rá. Világhírt meghozó könyve, a Normális emberek szó szerint Instagram sztárrá lett, hála a külföldi bookstagrammerekn

Marie Aubert: Felnőtt emberek (részlet)

Marie Aubert: Felnőtt emberek (részlet) Két héttel ezelőtt Göteborgban jártam, egyedül mentem, vonattal utaztam, szállodában aludtam, és reggel átsétáltam a néhány utcatömbnyire fekvő termékenységi klinikára. Úgy nézett ki, mint bármelyik kórház, csak szebb volt, és világosabb, nagy cserepekben jukkapálmák sorakoztak, a falakon pedig anyákat és csecsemőket, madarakat és tojásokat ábrázoló, megnyugtatónak szánt képek lógtak. Az orvost Ljungstedtnek hívták, a rendelője az utca túloldalán álló edzőteremre nézett, láttam a súlyokat emelgető és futópadokon gyalogló embereket. Az orvos svédül ejtette ki a nevemet, nem Idának, Eidának hangzott, az i hang valahonnan a torka mélyéről jött, közben a billentyűzetet pötyögtette, és rám se pillantott. Gyorsan elmagyarázta az eljárást, a menstruációs ciklus mely pontján kell elkezdeni a hormonkezelést, hogyan szívják le a petesejteket, ma csak a nőgyógyászati vizsgálatot végzi el, mondta, és vért vesznek a további vizsgálatokhoz. – Manapság roppa

Ingmar Bergman: Munkanapló I. (1955–1974) (részlet)

Ingmar Bergman: Munkanapló I. (1955 – 1974) (részlet) 1971 Ingmar Bergman megnősül (ötödször és utoljára), feleségül veszi Ingrid von Rosent. Amikor nem Fårö szigetén élnek, egy stockholmi lakásban laknak egy új házban a Karlaplanon. A Drámai Színházban megrendezi Lars Forssell Show című darabját. A munkanaplóban továbbra is a Suttogások, sikolyok a téma. Március 24. Átolvastam, amit eddig írtam a Suttogások ról. Bizonyos kérdéseket azóta világosabban látok, de az alapelképzelésem nagyjából változatlan maradt az utolsó bejegyzésem óta. A témát mindenesetre éppolyan vonzónak érzem, mint azelőtt. Azt hiszem, eddig a következőket sikerült összerakni: Idős anya, ágyban fekvő beteg, halálán van, rákos, bűzlik, fél, élni akar, hol jobban, hol rosszabbul érzi magát, nagy, elhízott test, reszket az élettől és a félelemtől, de nagy erő van benne. Március 28. Visszatértem Fårőre néhány, Ingriddel töltött tartalmas nap után. Különösen tegnap kerültünk egymáshoz nag