Ugrás a fő tartalomra

Alexandru Mușina: Macska-e a cica? (részlet)

Alexandru Mușina: Macska-e a cica? (részlet)



Dáktör Niku & His Skyzoid Band
(Dactăr Nicu & His Skyzoid Band)


Trendi, ha szép barna a tested, és porcelán a fog a szádban. Zsebedben legyen banánízű óvszer, vagy olyan, amelyiknek apró, vörös ördög a feje.
Trendi, ha a neved Ricardo, ha láttad a Mátrixot és az Intactót, ha 4x4-es Fronterával vágódsz ki a főútra. Hát nem-e?
Trendi, ha a csajod minél több szilikont sétáltat, és mindenki ismeri őt, és mindenki irigyel is, látva, milyen gonddal simogatod, meg ne karcolódjon a bőre, tönkre ne tedd rajta a drága munkát. Amit Dáktör Niku & His Skyzoid Band végzett el. A legütősebb banda ők: akadémikus rock, ösztöndíjak, fokozatok és doktorátusok, avatók és külföldi tanulmányutak.

Trendi, ha kezet fogsz a miniszterelnökkel, aztán fintorogsz: „Fuck, hogy izzad ez, és milyen puha a mancsa!”
Trendi, ha az egyetemista lányok közül választasz egy-egy „Lady-love”-ot minden szezonra, majd látványosan örülsz jól sikerült házasságuknak. Dáktör Niku & His Skyzoid Band a lelki egyensúly garanciája, társadalmi pszichoanalízisben ők a legtökösebbek.
Trendi, ha jachtot és halastavat szerzel be, ha bermudában flangálsz a porticai elit strandon, ha van saját vödröcskéd & lapátkád elásni trendi ürüléked a homokba.

Trendi, ha focicsapatod van, ha elvégzed a filozófiát, majd ipari alpinizmussal foglalkozó céget nyitasz. Trendi, ha a hátsó ülésen kefélsz. Dáktör Niku & His Skyzoid Band végtelenül remek és diszkrét sofőrök.
Trendi leokádni a világot az erkélyről, miután Ballantine’s-ot vedeltél, és legalább harminc emelet magasan imbolyogsz.

Trendi milliókat nyerni a tőzsdén, burmai spermára, a kongói genocídiumra és a zimbabwéi éhező gyermekekre spekulálva. Dáktör Niku & His Skyzoid Band fölöttébb megbízható brókerek, a másodperc töredéke alatt akcióba lépnek.

Trendi, ha egész templomokat vásárolsz, a hívekkel együtt, aztán szavazni küldöd őket, hadd támogassák a demokráciát.
Trendi, ha elkövetsz egy pici államcsínyt, vérontás nélkül, aztán nyilatkozol róla a CNN, BBC, CBS, ABS, BCS és a többi számára. Dáktör Niku & His Skyzoid Band a legjobb választási és reklámügynökök.
Trendi, ha lombikbébid van, és ha klónozod magad. Ebben a brancsban jobbat, mint Dáktör Niku & His Skyzoid Band, keresve sem találnál.
De a legtrendibb az, ha lélegzel, ha életben vagy. Dáktör Niku & His Skyzoid Band a legkifinomultabb készülékekkel rendelkeznek.



Dáktör Niku, a Pókember
(Dactăr Nicu, Omul Păianjen)
 

A városban az összes búskomor nő álma dáktör Niku, a Pókember. Ő megoldja minden gondjukat: arcukon a pattanást, a késlekedő havibajt, a lábuk közt motoszkáló főnököt, a pedagógiavizsgát, a tévés előválogatást és még mennyi mindent!.... Ahány nő, annyi probléma. És megannyi álom. Dáktör Niku ott van mindegyikben. Virágcsokrokat ajándékoz nekik, francia parfümöket, lycraharisnyákat, szivacsos melltartókat, estélyi cuccokat. Dáktör Niku fagyizni hívja őket vagy pizzára, diszkóba viszi, fogadásokra és tárlatnyitókra hivatalosak vele, dáktör Niku udvarias és gáláns, megmenti őket féltékeny férjük indulatától, az erőszaktevőktől, vérmes barátaiktól.
Dáktör Niku, a Pókember mindenütt jelen van. Ha nem ismernéd, azt mondhatnád: nagy ügy.



A filozófusok
(Filosofii)
 

Ez a mi kis titkunk. Mindenki tud róla, de csupán mi hiszünk benne: a próbababák egykor emberek voltak. Nem olyanok, mint mi, persze, hanem műanyagból és gumiból valók. Sétálgattak fel-alá, bementek a fodrászhoz, köszöntek a szomszédoknak, reggelente oviba vitték az unokáikat, tüntetéseken tapsoltak ... mint minden ember, na! Egészen addig, amíg dáktör Niku oda nem szólt nekik: „Mit mind tátjátok a szátok?! Nem látjátok, hogy az ember-emberek kizsákmányolnak benneteket? Hát miért ne álldogálna mindegyikőtök nyugodtan a maga kirakatszegletén, szelíden nézve a messzeségbe? Nektek filozófusalkatotok van, hivatásotok a merengés. Az emberek némelyike majmol benneteket, de hiába, nem jön össze nekik, én mondom ezt, dáktör Niku.”

Íme, a legszebb nők, a legszebb férfiak és gyermekek. Mindnyájan erősen szemlélnek valamit, amit mi soha nem fogunk meglátni.


Nyáron
(Vara)
 

Nyáron akkora a hőség, hogy néha az aszfalt benyel egy-egy nyugdíjast: válltöméses anyókát, szalmakalapos apókát... de csak abból a régivágású, pedáns fajtából, hiszen, nna!, aszfaltunknak gyöngéd a gyomra.
Van, amikor mi is besegítünk neki: kíméletesen bennebb tapossuk fejüket szandálos talpunkkal, hadd merüljenek el teljesen, nehogy, istenments, valaki megbotoljon bennük, és elvágódjon.
Azt hiszem, unatkozik az aszfalt, amikor ezt teszi. Amúgy sem tűnik fel senkinek a hiányuk. Annyi a nyugdíjas a városban, mint a pelyva, és száltól szálig mind egyformák. Főképp nyáron, amikor ekkora a hőség.


Fordította: Szonda Szabolcs

Alexandru Mușina két eredeti verseskötetét, amelyekből összeáll könyvünk, nem csak az rokonítja – és egyben képez izgalmas kontrasztot közöttük –, hogy a gyógyíthatatlan betegség árnyékában íródtak. Olvasásuk közben átélhető az, hogy a személyes elmúlás fenyegetésére lehet reagálni jótékony (ön)iróniába oldott keserűséggel, lázadással, nosztalgikusan, testiség és elmúlás, Erósz és Thanatosz folyamatos párbeszédével, találkoztatásával, sőt, mérkőztetésével, súlyos játékossággal és érzékenységgel, egyszerre benső és külső nézőpontból, kapaszkodót keresve, tettetett közömbösséggel, sztorizva, éles szemmel és empátiával „elkapott” társadalmi röntgenképekkel, emlékezetes figurákat teremtve vagy épp karikírozva, ismerős tónusokkal ábrázolt, mégis meglepő magánmitológiát alkotva, széles jelentésmezejű, szimbolikus mozzanatokból építkezve – életközelien, életesen, az olvasót társsá avató alkotás gyötrelmes, tiszta örömével. „Dáktör Niku velünk van” – akárcsak „atyja”. Legyen könyvünk olvasóival is, maradandóan, szórakoztatva elgondolkodtatóan!


Alexandru Mușina: Macska-e a cica?, Fordította Szonda Szabolcs, Lector Kiadó, Marosvásárhely, 2020

http://lectorkiado.ro

 

 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sally Rooney: Hová lettél, szép világ

Sally Rooney: Hová lettél, szép világ Kevesen mondhatják el magukról, hogy mindössze harmincévesen világszerte ismert írók, de Sally Rooney egyike ezeknek a szerencséseknek. A Baráti beszélgetések és a Normális emberek című bestsellerek szerzője szeptemberben jelentkezik új regényével, a Hová lettél, szép világ gal, amely ezúttal is a milleniálok szerelmi életével, társadalmi- és egzisztenciális problémáival foglalkozik. Sally Rooney szó szerint berobbant az irodalmi életbe, nevét Donna Tartt és Zadie Smith mellett emlegették, de megkapta a Snapchat generáció Salingere címet is, ami amiatt is ironikus, hogy Sally Rooney konzekvensen elzárkózik a közösségi média használatától. Őt nem fogjuk megtalálni Instagramon, hogy belessünk a dolgozószobájába, a Twitterről is törölte magát néhány éve, ahogyan a TikTok pár perces videóiban sem fogjuk viszontlátni. Pedig igény lenne rá. Világhírt meghozó könyve, a Normális emberek szó szerint Instagram sztárrá lett, hála a külföldi bookstagrammerekn

Marie Aubert: Felnőtt emberek (részlet)

Marie Aubert: Felnőtt emberek (részlet) Két héttel ezelőtt Göteborgban jártam, egyedül mentem, vonattal utaztam, szállodában aludtam, és reggel átsétáltam a néhány utcatömbnyire fekvő termékenységi klinikára. Úgy nézett ki, mint bármelyik kórház, csak szebb volt, és világosabb, nagy cserepekben jukkapálmák sorakoztak, a falakon pedig anyákat és csecsemőket, madarakat és tojásokat ábrázoló, megnyugtatónak szánt képek lógtak. Az orvost Ljungstedtnek hívták, a rendelője az utca túloldalán álló edzőteremre nézett, láttam a súlyokat emelgető és futópadokon gyalogló embereket. Az orvos svédül ejtette ki a nevemet, nem Idának, Eidának hangzott, az i hang valahonnan a torka mélyéről jött, közben a billentyűzetet pötyögtette, és rám se pillantott. Gyorsan elmagyarázta az eljárást, a menstruációs ciklus mely pontján kell elkezdeni a hormonkezelést, hogyan szívják le a petesejteket, ma csak a nőgyógyászati vizsgálatot végzi el, mondta, és vért vesznek a további vizsgálatokhoz. – Manapság roppa

Ingmar Bergman: Munkanapló I. (1955–1974) (részlet)

Ingmar Bergman: Munkanapló I. (1955 – 1974) (részlet) 1971 Ingmar Bergman megnősül (ötödször és utoljára), feleségül veszi Ingrid von Rosent. Amikor nem Fårö szigetén élnek, egy stockholmi lakásban laknak egy új házban a Karlaplanon. A Drámai Színházban megrendezi Lars Forssell Show című darabját. A munkanaplóban továbbra is a Suttogások, sikolyok a téma. Március 24. Átolvastam, amit eddig írtam a Suttogások ról. Bizonyos kérdéseket azóta világosabban látok, de az alapelképzelésem nagyjából változatlan maradt az utolsó bejegyzésem óta. A témát mindenesetre éppolyan vonzónak érzem, mint azelőtt. Azt hiszem, eddig a következőket sikerült összerakni: Idős anya, ágyban fekvő beteg, halálán van, rákos, bűzlik, fél, élni akar, hol jobban, hol rosszabbul érzi magát, nagy, elhízott test, reszket az élettől és a félelemtől, de nagy erő van benne. Március 28. Visszatértem Fårőre néhány, Ingriddel töltött tartalmas nap után. Különösen tegnap kerültünk egymáshoz nag