Ugrás a fő tartalomra

Michael Chabon: Telegraph Avenue

Michael Chabon: Telegraph Avenue

Két volt zenész, Nat és Archy annyira megszállottjai a muzsikának, hogy Tropakörnyék néven bakelitboltot üzemeltetnek. A közelükben, egészen pontosan kétsaroknyira délre az ő kis lemezboltjuktól hamarosan többszintes médiaáruház nyílik, mely nemcsak általános zenei kínálattal jelentkezik, hanem speciálisabb árukkal is: különlegesebb jazz-, soul- és funky-bakelit lemezekkel.

Megszívtuk! – mondja a két jó barát a konkurencia hírének hallatán. Lehetséges, hogy a Tropakörnyék nevű bolt torpára megy? Amúgy a névadás is érdekes: a Telegraph Avenue-nak ez a része Mr. Jonestól kapta ezt a nevet, ő használta először a tropakörnyék kifejezést erre a környékre, a törésvonalra, ahol Berkeley és Oakland tektonikus városlemezei alábuknak.

A Telegraph Avenue cselekménye nem bonyolult: a fekete Archy és a fehér Nat látszólag csak egy használt bakelit boltot vezetnek Oaklandben, a Telegraph Avenue-n, ami földrajzilag Oakland és Berkeley határa, valójában azonban egyfajta gondolkodásmódot képviselnek. Kéjesen gourmand ragaszkodást egy olyan értékrendhez, ízlésrendhez, melyben az egyedi, lélekkel átitatott barátságok, tárgyak, gondolatok és persze zenék, bakelitek a fontosak. Az, hogy Archy fekete, Nat pedig fehér, erősen megjelenik képi szimbolikában is a regényben, mint ahogy azt is megjeleníti: a két barátnak rendeznie kell régi nézeteltéréseit, és le kell nyelnie egyéni büszkeségét, hogy újra összefoghassanak, és egyesíthessék erejüket, mint a jin és a jang. A közelben nyíló exfocijátékosok által üzemeltetett, mainstream zenebolt ugyanis letarolja őket a pályáról, ha nem állnak elő valami ravasz sporttaktikai húzással ebben a meccsben, mely elnyűtt ékszerdobozra hasonlító kis zeneboltjukért zajlik. A két főhősnek a feleségei is jó barátnők, bábák, akik nem kisebb kihívással szembesülnek, mint a férjeik: egy majdnem katasztrofálisra sikerült szülés miatt szembe találják magukat a kórház igazgatótanácsával. Archy apja, Luthor, az exkungfufilm-bajnok is küzd a maga módján: vissza szeretne térni a filmiparba egy ambiciózus tervvel. Míg Archy fia, Titus is az önkeresés, öncsaták mezejére lép.

Az erős vizualitással megírt regényben Chabonra jellemzően grandiózus popkulturális keverék hömpölyög: megjelenik a kungfu, az 1970-es évekbeli blaxploitation filmek, a jazz és a soul, amely vinyl hanglemezekről szól, és felbukkannak olyan néha dickensi nevekkel megáldott szereplők, akik közül Ötvenyolc, a jákópapagáj, aki különféle jazzszámokat énekelve kommunikál, csak az egyik legátlagosabb figura.

Michael Chabon legújabb magyarul megjelenő regénye ismét bebizonyítja, a szerzőnek micsoda érzéke van ahhoz, hogy emlékművet állítson minden egyes karakternek egy regényen belül, hogy különleges tehetséggel szólaltassa meg a népnyelvet, a mindennapi beszédfordulatokat vibráló verbalitással, mintha őrült riffeket hallanánk, csak épp nem zeneileg, hanem nyelvileg. Az improvizatív képzelettel megírt, sodró lendületű regényt ismét Pék Zoltán fordította bravúros hangszerkezeléssel magyarra.

(21. Század Kiadó)

Nat és Archy régi barátok és üzlettársak. Feleségeik, Aviva és Gwen szintén barátnők, és bábaként dolgoznak együtt szüléseknél. A helyszín a kaliforniai Oakland városa, azon belül is a Telegraph Avenue, amely elválasztja a régi fekete munkáskörnyéket és a virágzó, előkelőbb fehér városrészt.  A férfiak lemezboltját a bezárás fenyegeti, a bábákat pedig egy problémás szülés miatt támadják. Hogyan keveredik ki a válságos helyzetből a két házaspár? A Telegraph Avenue popkulturális elemek sokaságával átszőtt, szívszorító, izgalmas és humoros regény. Chabon a kungfu, az 1970-es évekbeli fekete filmek, a jazz és a soul világából ötvöz egy bravúros, eposzi történetet barátságról, rasszról és az ember belső, örök történeteiről.


Michael Chabon: Telegraph Avenue, Fordította Pék Zoltán, 21. Század Kiadó, 2022

https://21.szazadkiado.hu





Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sally Rooney: Hová lettél, szép világ

Sally Rooney: Hová lettél, szép világ Kevesen mondhatják el magukról, hogy mindössze harmincévesen világszerte ismert írók, de Sally Rooney egyike ezeknek a szerencséseknek. A Baráti beszélgetések és a Normális emberek című bestsellerek szerzője szeptemberben jelentkezik új regényével, a Hová lettél, szép világ gal, amely ezúttal is a milleniálok szerelmi életével, társadalmi- és egzisztenciális problémáival foglalkozik. Sally Rooney szó szerint berobbant az irodalmi életbe, nevét Donna Tartt és Zadie Smith mellett emlegették, de megkapta a Snapchat generáció Salingere címet is, ami amiatt is ironikus, hogy Sally Rooney konzekvensen elzárkózik a közösségi média használatától. Őt nem fogjuk megtalálni Instagramon, hogy belessünk a dolgozószobájába, a Twitterről is törölte magát néhány éve, ahogyan a TikTok pár perces videóiban sem fogjuk viszontlátni. Pedig igény lenne rá. Világhírt meghozó könyve, a Normális emberek szó szerint Instagram sztárrá lett, hála a külföldi bookstagrammerekn

Marie Aubert: Felnőtt emberek (részlet)

Marie Aubert: Felnőtt emberek (részlet) Két héttel ezelőtt Göteborgban jártam, egyedül mentem, vonattal utaztam, szállodában aludtam, és reggel átsétáltam a néhány utcatömbnyire fekvő termékenységi klinikára. Úgy nézett ki, mint bármelyik kórház, csak szebb volt, és világosabb, nagy cserepekben jukkapálmák sorakoztak, a falakon pedig anyákat és csecsemőket, madarakat és tojásokat ábrázoló, megnyugtatónak szánt képek lógtak. Az orvost Ljungstedtnek hívták, a rendelője az utca túloldalán álló edzőteremre nézett, láttam a súlyokat emelgető és futópadokon gyalogló embereket. Az orvos svédül ejtette ki a nevemet, nem Idának, Eidának hangzott, az i hang valahonnan a torka mélyéről jött, közben a billentyűzetet pötyögtette, és rám se pillantott. Gyorsan elmagyarázta az eljárást, a menstruációs ciklus mely pontján kell elkezdeni a hormonkezelést, hogyan szívják le a petesejteket, ma csak a nőgyógyászati vizsgálatot végzi el, mondta, és vért vesznek a további vizsgálatokhoz. – Manapság roppa

Ingmar Bergman: Munkanapló I. (1955–1974) (részlet)

Ingmar Bergman: Munkanapló I. (1955 – 1974) (részlet) 1971 Ingmar Bergman megnősül (ötödször és utoljára), feleségül veszi Ingrid von Rosent. Amikor nem Fårö szigetén élnek, egy stockholmi lakásban laknak egy új házban a Karlaplanon. A Drámai Színházban megrendezi Lars Forssell Show című darabját. A munkanaplóban továbbra is a Suttogások, sikolyok a téma. Március 24. Átolvastam, amit eddig írtam a Suttogások ról. Bizonyos kérdéseket azóta világosabban látok, de az alapelképzelésem nagyjából változatlan maradt az utolsó bejegyzésem óta. A témát mindenesetre éppolyan vonzónak érzem, mint azelőtt. Azt hiszem, eddig a következőket sikerült összerakni: Idős anya, ágyban fekvő beteg, halálán van, rákos, bűzlik, fél, élni akar, hol jobban, hol rosszabbul érzi magát, nagy, elhízott test, reszket az élettől és a félelemtől, de nagy erő van benne. Március 28. Visszatértem Fårőre néhány, Ingriddel töltött tartalmas nap után. Különösen tegnap kerültünk egymáshoz nag