Ugrás a fő tartalomra

James Ellroy: Ez a vihar (részlet)

James Ellroy: Ez a vihar (részlet)


Visszaemlékezés.

Máig a hatása alatt állok. Az akkortól mostig tartó láz nem ereszt. Vén vagyok, az egyetlen élő tanú. A maestro rám hagyta a zongoráját és a kottát, amit Oroszországból csempésztünk. Mindent pontosan látok, jól emlékszem. A sok gyakorlásnak hála, erős maradt a kezem.

A zongoránál ülve komponálok. Az improvizáció beindítja az emlékeket. A szavak meg a zene életben tart és megerősít: megtagadom a halált.

A háború.

Az eső.

Az arany.

Los Angeles és Mexikó. Az ötödik hadoszlop.

Nem halok meg, míg élem ezt a történetet.


Mennyei dörgedelmek/Charles Coughlin atya/XERB rádió, Los Angeles. Illegális rádió: Tijuana, Mexikó.

1941. december 30., kedd


Jó estét és bienvenidos, megkésve bár, de Feliz Navidad, és ne felejtsük el azt se, hogy próspero año y felicidad, ami azt jelenti, hogy boldog új évet, és rögtön be is vezeti a mai adás témáját: Mexikó és a háború. Mert mi háborúba indulunk, hallgatóim, amerikai polgártársak, pedig – biztos, mint a halál – nem nagyon akartuk ezt az egészet.

Beszéljünk végre komolyan. Es la verdad, ahogy a mexikói kuzinok mondják. A zsidók fundálták ki, nincs semmi haszna, mégis, már 23 teljes napja kénytelenek vagyunk a nőket erőszakoló orosz vörösök oldalán harcolni az őszintén sokkal rokonszenvesebb nácik ellen. Már ez önmagában kínos és káros, de elnökünk, a bibsik bábja, Franklin „Átrázó” Rosenfeld nem enged, és nekünk a Führer, a hős Jefe lett az ellenségünk. Igazából nem ez a lényeg – most a japcsik úgyis lefoglalnak minket.

Tehát kanyarodjunk Mexikó felé – ahol szuperek a señoriták, és igazi, GÁTLÁSTALAN jefék az urak.

Mexikó állítólag „BÜSZKÉN KATOLIKUS”, hát nem igaz, barátim? Ráadásul VALLÁSOS KÖZTÁRSASÁG, ANTIVÖRÖS és KÖTELESSÉGTUDÓAN HÍVŐ. Jó… de ez a kép a viharos 20-as évek és Presidente Plutarco Calles visszataszító vörös elnökségének ideje óta teljes tévedés, és fájdalmasan felháborító.

Adat: Calles a vörös ruszkik ötéves tervéről mintázva hatéves tervet vezetett be a társadalmi és politikai reformokra.

Adat: Calles elszánta magát, hogy véget vet a katolikus egyház befolyásának: betiltotta a nagy vallásos ünnepségeket és körmeneteket, „munkásszövetkezeteket” hozott létre, hogy szembeszálljon az ipari kapitalizmus állítólagos túlkapásaival, és még szekulárisabbá tegye a mexikói politikai közeget, nem törődött vele, mit akar a makacsul KATOLIKUS mexikói nép.

Adat: a katolikus püspököket eltiltotta a nyilvános istentiszteletektől.

Adat: Calles „vörösinges” verőlegényei számtalan templomot dúltak fel egész Mexikóban.

Adat: papokat gyilkoltak, apácákat erőszakoltak meg, a püspökök Dél-Amerikába menekültek, és a misék titokban zajlottak.

Adat: Kóros Calles utódja a bénán balos Lázaro Cárdenas lett. Kiszámíthatatlan volt és elkényeztetett, de kevésbé gonosz. Antiklerikális programjában még ott bujkált a gyáva sztálinizmus, de nem bűzlött annyira. Viszont továbbra is gyilkoltak papokat és erőszakoltak apácákat, a helyi zsarnokok zárva tartották a templomokat, és ördögi módon tiltották a misézést.

Adat: ezek a szokások a mostani Presidente, Manuel Ávila Camacho alatt sem változtak, pedig ő balközépnek nevezi magát, értsd: mellébeszél a muchacho!

És már el is jutottunk a cristerókhoz – a totálisan tisztességes KATOLIKUS ellenálláshoz.

Az aranyingesek: nem a Calles–Cárdenas–komcsi vörösinges fajtából valók. Fegyveres egységeik szemet akartak minden szemért, vörösingeseket öltek, komcsi komisszárokat meg alávaló apparatcsikokat lincseltek, és nem kevés vörös férget élve égettek meg.

A cristerók virágkora Calles alatt jött el, Cárdenas alatt bujkálniuk kellett. ’37-ben egy csodás átváltozás során Unión Nacional Sinarquista lettek.

A szinarchizmus azt jelenti: „anarchia nélkül”. A szinarchizmus a katolikusgyűlölő balosok ellen induló általános támadást jelenti.

Földalatti Untermenschek kényszerítik ki Camacho Presidente ateista programját; a szinarchisták viszont szemkápráztató ellentámadásba lendülnek. És egyre többen vannak. Az egységbe forrt, katolikus-szekuláris ország számára térítenek. Néha fascista, néha náci a gúnynevük – de ez csak a vörösök hangoskodása. Igen, tényleg a spanyol falangistáktól származnak, és Francisco Franco Generalissimo hősies polgárháborús győzelme ringatta a bölcsőjüket. De most, hogy az Egyesült Államok belesodródott egy mindent felemésztő, globális konfliktusba, és Mexikó ott van országunk legdélibb csücskénél, vajon a zöldinges szinarchisták vállalják-e kialakuló tengelyhatalom-ellenes és nacionalista vörösellenes világhatalmunk támogatását?

Adat: Mexikó egyelőre „semleges” maradt a háborúban.

Adat: Camacho Presidente ’41 augusztusában bezáratta a német konzulátust, de hagyta, hogy sok tengelyhatalom-párti fritz és japcsi induljon Méjico felé.

Most pedig jöjjön Alsó-Kalifornia.

Alsó-Kalifornia színesre nyalt földnyaláb délen, pont a mi San Diegónk alatt. Egyben a fasiszta-kommunista ravaszkodás melegágya. Sok japcsi él ott. A mexikói állami zsaruk azt gyanítják, hogy jó pár japcsi tengeralattjáró horgonyoz Alsó-Kalifornia partjainál. Állítólag titkos japcsi légi bázisok is épülnek, hogy onnan támadják az USA kikötőit és Los Angeles-környéki hadiüzemeit.

Most pedig jöjjön Salvador Abascal, a szinarchisták főnöke!

Señor Abascal es muy católico. Ő a szinarchisták lelke és esze, és büszkén viseli a zöld inget. Mint a legtöbb szinarchista férfi, ő is egy kis SH-t, valamint a két betűt gyűrűként körülölelő kígyót tetováltatott a jobb hüvelyk- és mutatóujja közé. Harmincegy éves, jóképű – és úgy tűnik, Camacho Presidente fél tőle.

Adat: Mexikóban és az USA-ban egyre több a szinarchista.

Adat: Camacho, a pöcegödrök pátriárkája Alsó-Kalifornia déli részén, a Magdalena-öböl mellett akkora területet adott nekik, ami épp elég egy táborhelyhez. Vajon elkülöníti őket, vagy fontos feladatot szán nekik?

Az Amerikai Katonai Hírszerzés emberei nagyon készülnek valamire Alsó-Kaliforniában. Utánanéznek, mi a politikai helyzet, és ahogy itthon internáljuk a japcsikat, ugyanúgy összeszedik az ottaniakat is. De mire megy ki a játék? Véget vet végre Mexikó ennek a semmilyen semlegességnek, és beleveti magát velünk a bunyóba? Bármily rémisztő, Amerika jelenleg a rohadt ruszki vörösök szövetségese a tökös, bár gonosz nácik ellen. Együtt bukik a mexikói peso és az amcsi dollár, hogy egy új, aranyalapú gazdaság győzzön? És mi a helyzet azokkal a hírekkel, amelyek szerint a nácik és a ruszkik horogkeresztet meg sarlót és kalapácsot kovácsolnak aranyrudakból?

Amerikai hermanos és keresztény polgártársaim! Mexikó a mi gyönyörű partvidékünk déli kapuja! Lehet, hogy csapzott babzabálók törnek át a határon, hogy diverzáns akciókkal kínozzanak minket? Lehet, hogy a szinarchista hősökből új népfölkelők lesznek, és segítenek rajtunk?

Fordította: Dési András György

1942. január. A Pearl Harbor-i támadás megrázza és meg is őrjíti Amerikát. Los Angeles a háború és a faji gyűlölet lázában ég. A városban folyamatosan ömlik az eső, egy szörnyű vihar megégett hullát mos ki egy golfpálya füve alól. A Los Angeles-i Rendőrség nyomozói rutinügyként kezelik az esetet, ám hamarosan rájönnek: csak akkor találhatják meg a gyilkost, ha két másik, évek óta megoldatlan bűnténnyel is boldogulnak, és kiderítik, ki ölte meg két társukat a város rossz hírű környékének egyik legrosszabb hírű házában. 

James Ellroy új regénye ott folytatódik, ahol a Perfídia véget ért, és sorra bukkannak fel a jól ismert szereplők is. Dudley Smith őrmester, aki náci szimpátiái ellenére a katonai titkosszolgálat századosa, már szinte csak a saját szakállára dolgozik, és egyre tébolyultabban látja a világot. Elmer Jackson, a korrupt és cinikus zsaru lányokat futtat, és a rendőrfőnök megvesztegetési ügyeit intézi. Joan Conville hadnagy a maga útját járja: a háborúban csak a meggazdagodás lehetőségét keresi. Hideo Asida törvényszéki szakértő pedig lassan rádöbben, hogy nem sokáig fogja tudni elkerülni az internálótábort… 

A háborús L. A. őrült forgatagában nincs, aki ne volna bűnös: a zsaruk legalább olyan mocskosak, mint a bűnözők. Vad vágyak, mohóság, kapzsiság, hazugság mozgatja a szereplőket, akik a megállíthatatlanul tomboló világháború kulisszái között vívják saját háborúikat. A második L. A. Quartet újabb darabja James Ellroy eddigi legvakmerőbb regénye. Egyszerre vad és szaggatott, lágy és elégikus – és mindig gátlástalan.

James Ellroy 1948-ban született Los Angelesben. Ő a szerzője az L.A. Quartetnek – Fekete Dália, A nagy sehol, Szigorúan bizalmas és Fehér jazz – és az Underworld U.S.A. trilógiának – Amerikai tabló, Az élet ára és Blood’s A Rover. Ez a hét regény számos díjat nyert, és nemzetközi bestsellerekké váltak. Ellroy jelenleg Los Angelesben él.

Az Ez ​a vihar a második L.A. Quartet második kötete.

 

James Ellroy: Ez ​a vihar, Fordította Dési András György, Jaffa Kiadó, 2021

https://jaffa.hu



 

 

 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sally Rooney: Hová lettél, szép világ

Sally Rooney: Hová lettél, szép világ Kevesen mondhatják el magukról, hogy mindössze harmincévesen világszerte ismert írók, de Sally Rooney egyike ezeknek a szerencséseknek. A Baráti beszélgetések és a Normális emberek című bestsellerek szerzője szeptemberben jelentkezik új regényével, a Hová lettél, szép világ gal, amely ezúttal is a milleniálok szerelmi életével, társadalmi- és egzisztenciális problémáival foglalkozik. Sally Rooney szó szerint berobbant az irodalmi életbe, nevét Donna Tartt és Zadie Smith mellett emlegették, de megkapta a Snapchat generáció Salingere címet is, ami amiatt is ironikus, hogy Sally Rooney konzekvensen elzárkózik a közösségi média használatától. Őt nem fogjuk megtalálni Instagramon, hogy belessünk a dolgozószobájába, a Twitterről is törölte magát néhány éve, ahogyan a TikTok pár perces videóiban sem fogjuk viszontlátni. Pedig igény lenne rá. Világhírt meghozó könyve, a Normális emberek szó szerint Instagram sztárrá lett, hála a külföldi bookstagrammerekn

Marie Aubert: Felnőtt emberek (részlet)

Marie Aubert: Felnőtt emberek (részlet) Két héttel ezelőtt Göteborgban jártam, egyedül mentem, vonattal utaztam, szállodában aludtam, és reggel átsétáltam a néhány utcatömbnyire fekvő termékenységi klinikára. Úgy nézett ki, mint bármelyik kórház, csak szebb volt, és világosabb, nagy cserepekben jukkapálmák sorakoztak, a falakon pedig anyákat és csecsemőket, madarakat és tojásokat ábrázoló, megnyugtatónak szánt képek lógtak. Az orvost Ljungstedtnek hívták, a rendelője az utca túloldalán álló edzőteremre nézett, láttam a súlyokat emelgető és futópadokon gyalogló embereket. Az orvos svédül ejtette ki a nevemet, nem Idának, Eidának hangzott, az i hang valahonnan a torka mélyéről jött, közben a billentyűzetet pötyögtette, és rám se pillantott. Gyorsan elmagyarázta az eljárást, a menstruációs ciklus mely pontján kell elkezdeni a hormonkezelést, hogyan szívják le a petesejteket, ma csak a nőgyógyászati vizsgálatot végzi el, mondta, és vért vesznek a további vizsgálatokhoz. – Manapság roppa

Ingmar Bergman: Munkanapló I. (1955–1974) (részlet)

Ingmar Bergman: Munkanapló I. (1955 – 1974) (részlet) 1971 Ingmar Bergman megnősül (ötödször és utoljára), feleségül veszi Ingrid von Rosent. Amikor nem Fårö szigetén élnek, egy stockholmi lakásban laknak egy új házban a Karlaplanon. A Drámai Színházban megrendezi Lars Forssell Show című darabját. A munkanaplóban továbbra is a Suttogások, sikolyok a téma. Március 24. Átolvastam, amit eddig írtam a Suttogások ról. Bizonyos kérdéseket azóta világosabban látok, de az alapelképzelésem nagyjából változatlan maradt az utolsó bejegyzésem óta. A témát mindenesetre éppolyan vonzónak érzem, mint azelőtt. Azt hiszem, eddig a következőket sikerült összerakni: Idős anya, ágyban fekvő beteg, halálán van, rákos, bűzlik, fél, élni akar, hol jobban, hol rosszabbul érzi magát, nagy, elhízott test, reszket az élettől és a félelemtől, de nagy erő van benne. Március 28. Visszatértem Fårőre néhány, Ingriddel töltött tartalmas nap után. Különösen tegnap kerültünk egymáshoz nag