Ugrás a fő tartalomra

Åsa Wikforss: Alternatív tények (részlet)

Åsa Wikforss: Alternatív tények A tudás és ellenségei (részlet)

 

Rezisztenssé válunk a tényekre?

 

„A kutatók szerint a földi életet a tényekre rezisztens emberek új faja fenyegeti”. Ezt a blikkfangos főcímet lehetett olvasni a The New Yorker című amerikai lapban 2015. május 12-én. A cikk leírja, hogy a tényekre rezisztens emberek látszólag rendelkeznek az információ befogadásához és feldolgozásához szükséges normális mechanizmusokkal, de valamilyen okból felfüggesztették ezek működését. Ráadásul úgy tűnik, minél több tény jut a tudomásukra, annál ellenállóbbak lesznek velük szemben. A kutatók feltételezik, hogy az információ valamiért nem jut el a hallóidegüktől az agyukig, ami ellehetetleníti az emberi tudat normális működését.

Ez persze csak vicc. A cikket Andy Borowitz humorista írta. Lenyűgöző érzéke van hozzá, hogy felismerje és kifigurázza korunk trendjeit. Egy évvel azelőtt, hogy Trump megkezdte volna a 2016-os kampányát, Borowitz megjósolta, miről fognak beszélni az emberek a választás után: a tényrezisztenciáról. Mindig voltak olyanok, akik megkérdőjelezték a világ működésének elfogadott magyarázatát: az összeesküvéselmélet-hívők, a tudományokban kétkedők és a misztikusok. De ami az utóbbi időben történik, az új. Olyan, mintha nem ugyanabban a valóságban élnénk, és a világ mibenlétét illető legalapvetőbb tényekben sem tudnánk megegyezni. Megfordul az ember fejében a gondolat, nem volt-e igaza Borowitznak, és nincs-e valamiféleképpen blokkolva az agyunk.

Mi történik, és mit tehetünk? Hogy kiderítsük, az elején kell kezdenünk, a filozófia alapjainál.

Mik a tények? A rövid válasz: a tények írják le, milyen a világ. Legyen szó a legnyilvánvalóbb hétköznapi tényektől kezdve a világmindenség keletkezését leíró tényekig bármiről. A pszichológiai tények például leírják az érzéseinket és a gondolatainkat; a társadalmi tények a munkanélküliséget, az inflációt és a bűnözést; a kórtani tények a betegségeket és azok okait; a biológiai tények a fajok evolúcióját; a fizikai tények az elemi részecskéket és a mozgásukat. Vannak tények, amelyek leírják a konyhámat, és vannak tények, amelyek leírják a celebek szerelmi életét. A hosszabb és filozofikusabb válasz szerint tény az, ami igazzá teszi a tényszerű állításokat, vagyis tény az, ami igazzá tesz. A világot leíró állítások – például: van egy ló a kertemben – attól függően igazak vagy hamisak, hogy milyen a világ, mely tények állnak rendelkezésre. Az állításom akkor igaz, ha valóban van egy ló a kertemben.

Azt gyorsan beláthatjuk, hogy rengeteg tény van, amelyről nincs tudomásunk: olyanok, amelyek túl triviálisak ahhoz, hogy foglalkozzunk velük (hány hajszál van a fejemen), és olyanok, amelyeket túl nehéz kideríteni (távoli galaxisokban található bolygókra vonatkozó ismeretek). Valószínűleg sok olyan tény is van, amelyről nem lehet tudomásunk, egész egyszerűen azért, mert megvannak a kognitív korlátaink. Talán a világegyetem keletkezésével kapcsolatos tények is idetartoznak. Hogyan jöhetett létre a mindenség a semmiből? Lehet, hogy a választ erre a kérdésre képtelenek vagyunk megérteni. Elképzelhető, hogy az emberi tudatra vonatkozó tények is ilyenek: hogyan tudja egy szürke anyagmassza, az agyszövet létrehozni a szubjektivitás színpompás mezejét, amelyet a saját nézőpontomból olyan jól ismerek? Hiába az ember a legnagyobb kognitív kapacitással rendelkező állat, ez a kognitív kapacitás is korlátozott. Ahogy van egy sor tény, amelyet a kutyám, Eliot sosem fog megtudni, mert nem elegendőek hozzá a kognitív képességei (például hogy a Föld gömbölyű), úgy biztosan van egy csomó olyan tény is, amelyet az ember nem fog megtudni.

Ezért van igazság abban az állításban, hogy rezisztensek vagyunk a tényekre, legalábbis részben. Sok olyan tény van, amelyről sosem lesz tudomásunk, mert nem érik meg a fáradságot, és sok olyan tény is van, amelyről akkor sem lehet tudomásunk, ha akarjuk. Ugyanakkor persze a kíváncsiságunk folyton a határokat feszegeti, és nem lenne okos dolog egyszer és mindenkorra meghúzni a megismerhető tények végső határát. A modern technika lehetővé teszi a távoli galaxisok megfigyelését és a mikrokozmosz vizsgálatát. A tudományos modelljeink egyre kifinomultabbak, és ami régen az emberi megértésen túli rejtély, misztérium volt, hirtelen magyarázatot nyer: miért esnek le a tárgyak, hogyan keletkeztek a fajok, mi az élet. Lehet, hogy a modern neurofiziológia jó úton jár, hogy megmagyarázza a tudat természetét. Ebben az értelemben sosem voltunk kevésbé rezisztensek a tényekre, mint ma.

Azt is gyorsan be lehet látni, hogy egy olyan egyén, aki valóban teljesen rezisztens a tényekre, rövid életű lenne a földünkön. A túléléshez folyamatosan nagy mennyiségű tényt kell befogadnunk: honnan les ránk veszély, hogyan juthatunk élelemhez meg vízhez, és tudnunk kell a többi emberről is. Az evolúció olyan képességekkel ruházott fel minket, amelyek garantálják a külvilág információinak hatékony befogadását – például látás meg hallás útján – és kognitív feldolgozását, ami a túlélést elősegítő cselekvésekhez vezet. Halljuk, hogy elefántok jönnek döngő léptekkel a dzsungelben, és félreugrunk; látjuk a vizet, és megtöltjük az edényünket, hogy ihassunk. A tények befogadására való teljes képtelenség evolúciós lehetetlenség. Andy Borowitz is ide lyukad ki. Azt írja, hogy a kutatók reményei szerint a tényrezisztencia a jövőben csökkenni fog, és az előzetes kutatási eredmények arra engednek következtetni, hogy az emberek igencsak fogékonyak lesznek a tényekre, ha olyan környezetbe kerülnek, ahol kevés az élelem, a víz és az oxigén.

Sok mindent el kell még mondani a tényekről, és vissza is térek rájuk a következő fejezetben. Az azonban már most is világos, hogy ami jelenleg a minket körülvevő világban történik, nem írható le egyfajta tényrezisztencia terjedéseként. Nem az a gond, hogy rengeteg tény van, amelyet egyszeriben képtelenek vagyunk felfogni. A kutatók és az átlagemberek is tisztában vannak például a klímaváltozásra, a túlnépesedésre, az oltásokra, a bevándorlásra és a munkanélküliségre vonatkozó tényekkel. A gond az, hogy a tudást különböző okokból elutasítjuk, vagy képtelenek vagyunk befogadni. Nem tényrezisztensek lettünk, hanem tudásrezisztensek. Ahhoz, hogy megértsük ezt a fontos különbséget, meg kell néznünk, mi a tudás.

Fordította: Dobosi Beáta

 
Ismereteink nagy részét másoktól szerezzük. Ha kizárólag a saját tapasztalatainkra kellene hagyatkoznunk, a világról alkotott tudásunk információmorzsák összefüggéstelen halmazává zsugorodna. A tudás társadalmi természetű: mi, emberek együttes erővel hozzuk létre. Felhalmozzuk és továbbadjuk. Senki sem tudhat mindent, emiatt kénytelen vagyunk megbízni abban, amit mások állítanak. Így aztán az is előfordulhat, hogy az álhíreket, a hazugságokat és a propagandát is elhisszük. Az igazság kiderítése tehát olyan feladat, amelyben a közösségre kell támaszkodnunk. Vajon milyen szerepet játszik ebben a média, és mi az iskola feladata? Tanulható-e a kritikus gondolkodás és a forráskritika? Léteznek-e alternatív tények? 
Ezek a kérdések nemcsak a mindennapi életünkben, de a jól működő demokrácia szempontjából is fontosak. A szerző megkísérel választ adni rájuk, miközben meghatározza a tudás fogalmát, valamint górcső alá veszi a tény- és tudásrezisztencia okait és következményeit. Bemutatja azokat a pszichés mechanizmusokat, amelyek gátolják a tudásszerzést, és arra is rávilágít, hogyan lehet kiküszöbölni őket. 
„Azt mondanám, hogy ma sokkal több téves nézetünk van a világról, mint az internet kora előtt volt.” 
Åsa Wikforss, svéd filozófus 1961-ben született Göteborgban. 2008 óta a Stockholmi Egyetem professzora teoretikus filozófia szakon, 2019-től pedig a svéd Királyi Tudományos Akadémia tagja. Fő kutatási területe a nyelvfilozófia és az elmefilozófia.


Åsa Wikforss: Alternatív tények, Fordította Dobosi Beáta, Typotex Kiadó, 2021

https://www.typotex.hu

 

 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sally Rooney: Hová lettél, szép világ

Sally Rooney: Hová lettél, szép világ Kevesen mondhatják el magukról, hogy mindössze harmincévesen világszerte ismert írók, de Sally Rooney egyike ezeknek a szerencséseknek. A Baráti beszélgetések és a Normális emberek című bestsellerek szerzője szeptemberben jelentkezik új regényével, a Hová lettél, szép világ gal, amely ezúttal is a milleniálok szerelmi életével, társadalmi- és egzisztenciális problémáival foglalkozik. Sally Rooney szó szerint berobbant az irodalmi életbe, nevét Donna Tartt és Zadie Smith mellett emlegették, de megkapta a Snapchat generáció Salingere címet is, ami amiatt is ironikus, hogy Sally Rooney konzekvensen elzárkózik a közösségi média használatától. Őt nem fogjuk megtalálni Instagramon, hogy belessünk a dolgozószobájába, a Twitterről is törölte magát néhány éve, ahogyan a TikTok pár perces videóiban sem fogjuk viszontlátni. Pedig igény lenne rá. Világhírt meghozó könyve, a Normális emberek szó szerint Instagram sztárrá lett, hála a külföldi bookstagrammerekn

Marie Aubert: Felnőtt emberek (részlet)

Marie Aubert: Felnőtt emberek (részlet) Két héttel ezelőtt Göteborgban jártam, egyedül mentem, vonattal utaztam, szállodában aludtam, és reggel átsétáltam a néhány utcatömbnyire fekvő termékenységi klinikára. Úgy nézett ki, mint bármelyik kórház, csak szebb volt, és világosabb, nagy cserepekben jukkapálmák sorakoztak, a falakon pedig anyákat és csecsemőket, madarakat és tojásokat ábrázoló, megnyugtatónak szánt képek lógtak. Az orvost Ljungstedtnek hívták, a rendelője az utca túloldalán álló edzőteremre nézett, láttam a súlyokat emelgető és futópadokon gyalogló embereket. Az orvos svédül ejtette ki a nevemet, nem Idának, Eidának hangzott, az i hang valahonnan a torka mélyéről jött, közben a billentyűzetet pötyögtette, és rám se pillantott. Gyorsan elmagyarázta az eljárást, a menstruációs ciklus mely pontján kell elkezdeni a hormonkezelést, hogyan szívják le a petesejteket, ma csak a nőgyógyászati vizsgálatot végzi el, mondta, és vért vesznek a további vizsgálatokhoz. – Manapság roppa

Ingmar Bergman: Munkanapló I. (1955–1974) (részlet)

Ingmar Bergman: Munkanapló I. (1955 – 1974) (részlet) 1971 Ingmar Bergman megnősül (ötödször és utoljára), feleségül veszi Ingrid von Rosent. Amikor nem Fårö szigetén élnek, egy stockholmi lakásban laknak egy új házban a Karlaplanon. A Drámai Színházban megrendezi Lars Forssell Show című darabját. A munkanaplóban továbbra is a Suttogások, sikolyok a téma. Március 24. Átolvastam, amit eddig írtam a Suttogások ról. Bizonyos kérdéseket azóta világosabban látok, de az alapelképzelésem nagyjából változatlan maradt az utolsó bejegyzésem óta. A témát mindenesetre éppolyan vonzónak érzem, mint azelőtt. Azt hiszem, eddig a következőket sikerült összerakni: Idős anya, ágyban fekvő beteg, halálán van, rákos, bűzlik, fél, élni akar, hol jobban, hol rosszabbul érzi magát, nagy, elhízott test, reszket az élettől és a félelemtől, de nagy erő van benne. Március 28. Visszatértem Fårőre néhány, Ingriddel töltött tartalmas nap után. Különösen tegnap kerültünk egymáshoz nag