Ugrás a fő tartalomra

Nicolas Mathieu: Gyermekeik is utánuk (részlet)

 Nicolas Mathieu: Gyermekeik is utánuk (részlet)

Miután jól elrejtették a kenut, a két fiú a Petit-Fougeray erdőn át biciklizett vissza. Anthony szokás szerint azzal szórakozott, hogy a szaggatott vonalon szlalomozott az út közepén. Ez a hóbortja az őrületbe kergette a kuzint. Néhány nappal ezelőtt, miközben felfelé kapaszkodtak a meredeken emelkedő tengerparton a raktárak közelében, Anthony hirtelen szembe találta magát egy Volkswagen kombival. A pasi kénytelen volt elrántani a kormányt. Amikor a kuzin megkérdezte, nem lehet-e, hogy kissé lökött néhanapján, Anthony azt felelte, hogy neki volt elsőbbsége.
– Miféle elsőbbséged? Az út közepén kolbászoltál.
Anthony időnként az agyára ment. Annyira, hogy néha már azon filózott, hogy kivan-e a srácnak mind a négy kereke.
De most éppen üres volt az út, és a két fiú fürgén tekert a nappal szemben, nyomukban az árnyékuk. A délutáni forróság után a környező erdők egy sóhajjal ellazultak, és a naplemente olyan volt, mint egy visszaszámlálás. Merthogy a végén a kigyúrt Alex javasolt valamit. Egy haverja hatalmas bulit rendez a szülei házában. Ha van kedvük, Anthony meg a kuzin is jöhet, persze azzal a feltétellel, hogy hoznak füvet. A jelek szerint egy jókora, medencés kégliben tartják a bulit. Lesz pia, csajok, zene, éjféli fürdés. Anthony meg a kuzin azt mondták, okés, meglátják, ráérnek-e. Amúgy az, hogy flegma képet vágjanak, nem kevés erőfeszítésükbe került.
Aztán jött a feketeleves, mivel a kérdéses bulit Drimblois-ban tartották. Ami bringával mégiscsak negyven kilométer oda-vissza. Hacsak le nem nyúlják a papa YZ-jét. A moci ott porosodott a garázs mélyén egy ponyva alatt. Csakhogy erre még gondolni sem szabad. Anthony fütyült rá, hogy majdnem beleszállt egy Volkswagen kombiba. Viszont ha az öregéről volt szó, azt egyáltalán nem vette félvállról.
– Észre se fogja venni, mit számít – bizonygatta a kuzin.
– Nem, nagyon ciki – makacskodott Anthony. – Nincs más hátra, meg kell próbálnunk bringával.
– Ne már, hét óra, az egésznek annyi.
– Nem tehetem, de tényleg. Kicsinál, ha elviszem a motorját. Te nem ismered.
Valójában a kuzin elég jól ismerte. Patrick Casati derék fickó, csakhogy néha elég volt egy ujjlenyomat a tévén, amitől úgy felhúzta magát, hogy rossz volt nézni. A legrosszabb akkor következett, amikor magába szállt. Megszégyenülve, rossz lelkiismeretétől mardosva, mentegetőzésre képtelenül úgy próbált bocsánatot nyerni, hogy halkan beszélt, és felajánlotta, hogy elmosogat. Anthony anyja többször is becsomagolt, és elmenekült a nővéréhez. Amikor visszatért, az élet ugyanúgy folyt tovább, mintha mi sem történt volna. Mégis megmaradt köztük egyfajta távolság, valami, amitől az embernek nincs nagy kedve a családi élethez.
– Ott lesz a barátnőd – erősködött a kuzin. – Muszáj odamennünk.
– Ki?
– Ne már, tudod jól.
– Ja…
Steph olyan volt már, mint azok a dallamtöredékek, amelyeket nem tudsz kiverni a fejedből, amíg bele nem dilizel. Anthony életét fenekestül felforgatta. Semmi nem változott, mégsem volt többé semmi sem a helyén. Szenvedett; ez jó volt.
– Viccen kívül, nem semmi a csaj.
– Nem ám.
A kuzin vigyorgott Látta ő már ezt a fura képet, ugyanolyan, mint hetedikben, amikor Anthony fülig belezúgott Natacha Glassmanba, egy csajsziba, akinek különböző színű szeme és Kickers surranója volt. Anthony, akinek az elevenébe találtak, felágaskodott a bringáján. Le kellett vezetnie a benne felgyűlt, összes energiát. Állva tekert tovább, persze az úttest kellős közepén.
A kuzin az anyjával és a húgával lakott egy kétemeletes, szűk ikerházban, az ablakokban muskátli. A homlokzatról hámlott a vakolat. Amikor a két fiú megérkezett, a bringákat kint hagyták a kavicsos udvaron, és beléptek. A kuzin anyja éppen a Fort Boyard-t[1] nézte a nappaliban. Az volt a rigolyája, hogy teljes hangerőre tekeri a tévét. Fouras apó[2] hangja meglehetősen váratlanul, prófétai hangterjedelemmel harsant fel a háttérből. Az asszony meghallotta, hogy felfelé ügetnek a lépcsőn, és utánuk ordított:
–  Vegyétek le a cipőt, mielőtt fölmentek!
Hát persze, mivel az emeleten padlószőnyeg volt. Amikor felértek, Anthony benézett a kuzin húga, Carine szobájába. A félig nyitott ajtón át megpillantott egy földön üldögélő, kinyújtott lábú, forrónadrágos alakot. Vanessa volt. Már röpködtek is a sértések: kis fatökű, kis kukkoló, verd ki. Carine tizennyolc éves volt, és a még csak tizenhat éves Vanessával sülve-főve együtt pletykálkodtak, tespedtek, és szomorú szerelmekről fantáziáltak. Nyáron mindezen elfoglaltságokat megfejelték félmeztelen napozással Léonard-ék kertjében. Vanessa apja időnként váratlanul odakeveredett. A csajok röhögtek rajta, de Vanessa mégis kicsit cikisnek találta a dolgot. Arról viszont fogalmuk se volt, hogy Anthony, aki ugyanazon a telepen lakott, néha megleste őket a fagyalbokrok mögül. Vérbeli kígyók voltak, és Anthony erősen tartott tőlük. Azonnal visszavonulót fújt, mielőtt igazából nekiesnének. Régebben volt már erre példa. Meglehetősen konok csajok voltak.
Amikor végre a kuzin szobájába értek, az ágyra heveredett. A helyiség a tető alatt volt, és a ventilátor dacára pokolian forró. A falakon videókazettákkal teli polcok, néhány Baywatch-fotó meg egy poszter a kivételesen nagyon laza Bruce Lee-ről. Ezen kívül egy jókora tévékészülék forgácslap szekrényben, négyfejes videólejátszó, egy üres akvárium, amelyben valaha rövid ideig egy idegkimerülésben szenvedő piton tengette napjait. A sarkokban piszkos zoknik, motoros magazinok, üres sörösdobozok, egy baseballütő. A kuzin már tekert is egy dupla papíros, hosszú spanglit.
– A kurva életbe…
– Ja…
– Mi legyen?
– Mit tudom én.
Egy darabig így üldögéltek, felváltva szívták a spanglit, csak töprengtek, miközben a ventilátor kavargatta a füstöt. Nézték egymást izzadtan, idegesen.
– Most az egyszer van egy tervünk.
– Jó, de az apám kirúg, ha hozzányúlok a csotrogányához.
– Láttad azt a csajt, hát nem?
– Mondom, hogy nem lehet.
Anthony bosszankodott. A kuzin ütötte a vasat.
– Legrosszabb esetben mit kockáztatsz? De tényleg, tíz a kilenchez, hogy egyáltalán nem veszi észre. Szarik már arra a mocira.
Ebben volt valami igazság. Az apja már hallani sem akart arról a motorról. Túl sok emlék, lemondás fűződött hozzá, ami a szabadságára emlékeztette. Viszont ez mit sem változtatott a tiltáson, amely a mérleg másik serpenyőjét nyomta le. Anthony öntudatlanul a jobb szemhéjához emelte a kezét. Füst ment a szemébe.
– Mi a bánatot akarsz? – kérdezte a kuzin.
– Hogy érted?
– Soha nem jártál még csajjal.
– De!
– Az a sztorid a busz hátuljában, ugyan már! Meg a Glassman csaj, két évig fárasztottál vele mindenkit. Aztán csak a nagy semmi.
Anthony érezte, hogy elszorul a torka. Az a csaj, éjjel-nappal csak rá gondolt negyediktől hetedik végéig. Az osztályban mindig a hozzá legközelebbi padot kereste. Tesiórán úgy leste, mint egy kivert kutya. Neki szóló kazettái voltak, összeállítások, amelyeket a rádióból vett fel: Scorpions, David Balavoine, Johnny Hallyday. Még arra is képes volt, hogy arrafelé ólálkodjon a bringájával, ahol a csaj lakott. És mindezek után azt sem merte megkérdezni tőle, hogy akar-e vele járni. Végül Cyril Medranet csípte fel, a matektanár fia. Anthony szét akarta verni a pofáját. De megelégedett annyival, hogy ellopta a hátizsákját, hogy az Hennébe dobja. Aztán kigyógyult belőle, a csajszi csak egy kis ribanc volt.
– Na jó…
A kuzin még egy utolsót slukkolt, elnyomta a csikket, és bekapcsolta a Mega Drive játékkonzolt. Kész, mindennek vége. Anthony bőgni tudott volna.
– A rohadt életbe…
Felpattant az ágyról, kirohant a szobából, és négyesével szedte a lépcsőfokokat. Hogy egy újabb estét töltsön szipuzva és Sonic, a sündisznót nyomatva a konzolon, miközben a csajok vedelnek, felcsípik őket, és hagyják, hogy más nyelvek forgolódjanak a nyelvük körül, hát ennél a kilátásnál még egy esetleges nyaklevest is jobb bevállalni. Döntött. De az utca végén megpillantotta az unokanővérét és Vanessát, akik Derch-éktől jöttek háromnegyedes sörösüvegekkel tömött szatyrokkal. Lassított. Elállták az útját. Letámasztotta a lábát.
– Hová mész?
– Sürgős?
– Hé, nézzél már rám, ha neked pofázok.
Vanessa felemelte Anthony állát. Mindkét lánynak egyforma frizurája volt, hosszú haj, egy tincs csattal hátrafogva. Szűk trikót, forrónadrágot, strandpapucsot viseltek, és kókuszolajillatuk volt. Vanessa bokáján aranylánc csillogott. Anthony kiszúrta, hogy az unokanővére nem hord melltartót. A kosármérete legalább 95D-s. Tudta jól, merthogy átkutatta a szobáját, amikor a csaj nem volt otthon.
– Mondd már, hová mész? – kérdezte újra Vanessa a BMX kerekét a lába közé szorítva, nehogy meglógjon.
– Haza.
– Máris?
– Minek?
– Nem kérsz egy kortyot?
– Mit bámulsz?
– Semmit…
Anthony érezte, hogy elpirul. Megint lesütötte a szemét.
– Perverz disznó. Akarod látni, van-e rajtam nyoma a fürdőruhának? És Vanessa megmutatta neki a csípőjén valamivel világosabb bőrt.
Anthony hátrább lépett, hogy kiszabadítsa a kerekét.
– Mennem kell.
– Ne már, ne csináld! Ne légy már ilyen kis buzi.
Az unokanővére, aki már bepuszilt egy sört, hátul vihogott. Mégis a segítségére sietett.
– Elég, szállj már le róla.
Leküldött egy újabb korty sört, és egy cseppnyi ott csillogott az állán. Anthony újra megpróbált kiszabadulni, de Vanessa nem hagyta. Nyafogott:
– Anthony…
Fél kezével az arcához ért, a fiú érezte a tenyerét. A lány bőre meghökkentően hűvös volt. Főként az ujja vége. Vanessa rámosolygott. Tökre fura érzés volt. A lány felröhögött.
– Na, húzz el!
Anthony azonnal elhúzta a csíkot, többre nem volt kíváncsi.
Még egy darabig érezte, hogy a tekintetükkel követik, nem is állt meg a stoptáblánál, mielőtt befordult volna a Clément-Hader utcába. Ez idő tájt teljesen kihalt volt az utca, és meredeken ereszkedett lefelé a városközpontba. Az ég a láthatáron rikító színekben pompázott. A fiú megrészegülve elengedte a kormányt, és széttárta a karját. A sebesség lobogtatta a trikóját. Egy pillanatra lehunyta a szemét, a szél a fülébe süvített. Anthony ebben a félhalott, furán ingatag, vízpartra és híd alá épült városban száguldott szédítő iramban, egész testében remegve, halálosan fiatalon.


[1] Francia vetélkedősorozat, Magyarországon is sugározták Fort Boyard – Az erőd címmel.
[2] A fenti vetélkedőben az erőd őre, aki rejtvényekkel teszi próbára a versenyzőket.

Fordította: Király Katalin


Nyár van, hőség, 1992 augusztusa. Franciaország keleti részén, a többé nem üzemelő gyárak városában járunk. Anthony tizennégy éves, amikor az unokatestvérével unalomból ellopnak egy kenut, hogy megnézhessék a szemközti part híres nudistastrandját. A fiú itt találkozik élete első szerelmével, és itt kezdődik el számára a valódi élet. A fiatalok ellenállhatatlan érzéseit, társadalmi feszültségeit és politikai fejlődését bemutató regényben négy meghatározó pillanat kerül a középpontba, négy nyár a „Smells Like Teen Spirit"-től a 98-as labdarúgó-világbajnokságig. Konfliktusok a szülőkkel és a szülők között, semittevés és elvágyódás, száguldás, félelmek, szenvedélyek – útkeresés a 90-es évek szűk levegőjű átlaglakótelepeinek hátországában. Nicolas Mathieu pontos és empatikus korrajza 2018-ban elnyerte a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat.
Nicolas Mathieu francia író, történelmi és filmes tanulmányait követően dolgozott forgatókönyvíróként, szerkesztőként, tanárként. A világsikert hozó második regénye, a Gyermekeik is utánuk kapcsán így írt önmagáról: „Olyan világba születtem, ahonnan mindenáron menekülni akartam.”


Nicolas Mathieu:
Gyermekeik is utánuk, Fordította Király Katalin, Typotex Kiadó, 2021


https://www.typotex.hu

 

 


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Sally Rooney: Hová lettél, szép világ

Sally Rooney: Hová lettél, szép világ Kevesen mondhatják el magukról, hogy mindössze harmincévesen világszerte ismert írók, de Sally Rooney egyike ezeknek a szerencséseknek. A Baráti beszélgetések és a Normális emberek című bestsellerek szerzője szeptemberben jelentkezik új regényével, a Hová lettél, szép világ gal, amely ezúttal is a milleniálok szerelmi életével, társadalmi- és egzisztenciális problémáival foglalkozik. Sally Rooney szó szerint berobbant az irodalmi életbe, nevét Donna Tartt és Zadie Smith mellett emlegették, de megkapta a Snapchat generáció Salingere címet is, ami amiatt is ironikus, hogy Sally Rooney konzekvensen elzárkózik a közösségi média használatától. Őt nem fogjuk megtalálni Instagramon, hogy belessünk a dolgozószobájába, a Twitterről is törölte magát néhány éve, ahogyan a TikTok pár perces videóiban sem fogjuk viszontlátni. Pedig igény lenne rá. Világhírt meghozó könyve, a Normális emberek szó szerint Instagram sztárrá lett, hála a külföldi bookstagrammerekn

Marie Aubert: Felnőtt emberek (részlet)

Marie Aubert: Felnőtt emberek (részlet) Két héttel ezelőtt Göteborgban jártam, egyedül mentem, vonattal utaztam, szállodában aludtam, és reggel átsétáltam a néhány utcatömbnyire fekvő termékenységi klinikára. Úgy nézett ki, mint bármelyik kórház, csak szebb volt, és világosabb, nagy cserepekben jukkapálmák sorakoztak, a falakon pedig anyákat és csecsemőket, madarakat és tojásokat ábrázoló, megnyugtatónak szánt képek lógtak. Az orvost Ljungstedtnek hívták, a rendelője az utca túloldalán álló edzőteremre nézett, láttam a súlyokat emelgető és futópadokon gyalogló embereket. Az orvos svédül ejtette ki a nevemet, nem Idának, Eidának hangzott, az i hang valahonnan a torka mélyéről jött, közben a billentyűzetet pötyögtette, és rám se pillantott. Gyorsan elmagyarázta az eljárást, a menstruációs ciklus mely pontján kell elkezdeni a hormonkezelést, hogyan szívják le a petesejteket, ma csak a nőgyógyászati vizsgálatot végzi el, mondta, és vért vesznek a további vizsgálatokhoz. – Manapság roppa

Ingmar Bergman: Munkanapló I. (1955–1974) (részlet)

Ingmar Bergman: Munkanapló I. (1955 – 1974) (részlet) 1971 Ingmar Bergman megnősül (ötödször és utoljára), feleségül veszi Ingrid von Rosent. Amikor nem Fårö szigetén élnek, egy stockholmi lakásban laknak egy új házban a Karlaplanon. A Drámai Színházban megrendezi Lars Forssell Show című darabját. A munkanaplóban továbbra is a Suttogások, sikolyok a téma. Március 24. Átolvastam, amit eddig írtam a Suttogások ról. Bizonyos kérdéseket azóta világosabban látok, de az alapelképzelésem nagyjából változatlan maradt az utolsó bejegyzésem óta. A témát mindenesetre éppolyan vonzónak érzem, mint azelőtt. Azt hiszem, eddig a következőket sikerült összerakni: Idős anya, ágyban fekvő beteg, halálán van, rákos, bűzlik, fél, élni akar, hol jobban, hol rosszabbul érzi magát, nagy, elhízott test, reszket az élettől és a félelemtől, de nagy erő van benne. Március 28. Visszatértem Fårőre néhány, Ingriddel töltött tartalmas nap után. Különösen tegnap kerültünk egymáshoz nag